Call us on
Pokliči nas na +386 5 640 4040 Modern Dental Studio

Zobne zalivke – plombe

S kariesom oziroma zobno gnilobo prizadeta trda zobna tkiva odstranimo do zdravega tkiva. Pri tem nastalo votlino zapolnimo z zobno zalivko.

Poznamo direktne in indirektne zobne zalivke.

Direktne zobne zalivke dokončno izdelamo v naši zobozdravstveni ordinaciji. To pomeni, da se pri nas tudi odvijejo vse faze zdravljenja: od odstranitve prizadetega tkiva, polnjenja, do dokončne obdelave. Glede na obseg odstranjenega obolelega tkiva so zalivke lahko eno, dvo ali več ploskovne. Za izdelavo direktnih zalivk se lahko uporabi različne materiale, vedno najvišje kakovosti.

Indirektne zobne zalivke so izdelane v zobotehničnem laboratoriju po predhodnem odtisu pripravljene votline. V naši ordinaciji odstranimo obolelo tkivo, pripravimo votlino in jo odtisnemo z odtisno maso. Kasneje zobotehnik izlije delovni model in izdela zalivko, ki jo v naši ordinaciji kasneje zalepimo (cementiramo v votlino).
Indirektne zalivke na stranskih zobeh imenujemo inlay ali onlay. Indirektne zalivke na vidnih površinah zob imenujemo zobne luske. Izdelane so iz različnih kvalitetnih estetskih materialov.

Direktne zalivke delamo iz:

Amalgam

Amalgam je trden, obstojen material, ki se uporablja že več kot 150 let. Dobro se stika z zobnimi tkivi. Je zmes živega srebra in drugih kovin (srebro, baker, cink).

Njegovi slabosti sta:

  • neestetski videz;
  • izplavlanje živega srebra v telo.

Kompoziti

Kompoziti so materiali, izdelani iz umetnih mas. So barvno prilagodljivi, estetski, stabilni, predvsem pa prenesejo večje žvečne obremenitve. Uporabljamo jih predvsem na vidnih površinah, obstojni pa so od štiri do šest let.

Glasionomerni cementi

Glasionomerni so posebni cementi, sestavljeni iz mineralov z neprosojno strukturo in ne zdržijo večjih pritiskov. Uporabni so za začasne zalivke in tudi kot material za zalivke pri otrocih.

Izdelujemo pa tudi indirektne zalivke, kot so:

Zlati Inlay

Zlati Inlay ima odlične lastnosti: zdrži velike pritiske in ima dolgo trajnostno dobo, zahteva pa natančno izdelavo.

Kompozitni Inlay

Kompozitni Inlay je v barvi zob, služi pa kot dolgotrajna ampak le začasna oskrba.

Keramični (porcelanasti) Inlay

Tudi keramični oziroma porcelanasti Inlay je prav tako v barvi zob in najbolj zadovolji estetiki. Keramični Inlay se mora natančno prilagoditi griznim stikom.

Keramika

Keramika je najprimernejši material za izdelavo zobnih lusk, saj služi kot estetsko prekrivanje sprednjih vidnih ploskev.